Kajak for begyndere

Skal du købe din første kajak?

Denne guide vil give dig et let og overskueligt overblik til at vælge den rigtige kajak til den rigtige pris. Der findes rigtig mange forskellige kajakdesigns og kajaktyper, med hver deres fordele og ulemper.  Som udgangspunkt er der ikke noget der er mere rigtigt end andet, ligesom der er ikke er krav eller regler for, hvor lang eller hvor bred en kajak skal være for at være god.

Inden du køber kajak er det vigtigt at du er sikker på at kajakken passer til dig og du sidder godt og komfortabel i kajakken. Selv om du er blevet anbefalet en kajak af din ven eller nabo, eller har fundet en billig kajak på nettet, er det ikke sikkert at det bliver en god oplevelse for netop dig. Ofte angives der en vægt og en højde som kajakken passer til, men da der er stor forskel på om en persons højde ligger i ben eller overkrop kan man kun bruge dette som er retningsgiver og ikke som en købsvejledning.

Hos KajakForAlle forhandler vi mange forskellige kajaktyper som kan bruges til mange forskellige formål. Fælles for dem alle, er at de er nøje udvalgt til at give dig de bedste oplevelser på vandet, og hvor der er sammenhæng mellem pris og kvalitet.

Hos KajakForAlle finder du disse kajaktyper:

  • Havkajak
  • SitOnTop kajak
  • Fiskekajak
  • Pedalkajak
  • Turkajak

Guide til valg af havkajak:

Når du har besluttet dig for at skulle købe en havkajak, og for første gang begiver dig ud på markedet og skal søge efter din første kajak, kan det ofte føles som en jungle. Der findes rigtig mange forskellige modeller og priser, samt beskrivelser af hvad kajakken kan. Det kan næsten virke uoverskueligt - men der er en forklaring.

Når du skal vælge din kajak, er det aller vigtigste at kajakken passer til dig. Både til din størrelse og det du skal bruge den til. Kajakkens balance stabilitet og retningsstabilitet, bliver afgjort af sammenhængen mellem 3 faktorer. Kajakkens længde, bredde og bunddesign. Disse 3 elementer afgør hvor hurtig og hvor stabil kajakken er, ud fra hvilken person der sidder i kajakken.

Vi anbefaler havkajak med flad bund, eller kombination af flad og v-bund til nybegyndere. Disse kajakker er ofte 430 - 515 cm. lange og 56-63 cm. brede.

Hvilken størrelse og model skal du vælge?

En typisk havkajak er mellem 430 og 550 cm. lang og bredden er typisk 54 - 65 cm. Her er det meget vigtigt at kigge særligt på kajakkens bunddesign, for at tilpasse modellen til brugeren. Vi arbejder med 3 hovedgrupper i bunddesign på kajakkerne. 

  • Flad bund
  • V-bund
  • Rund bund

En fladbundet kajak ligger ofte højt på vandet, og giver en meget stabil kajak, når vandet er forholdvist fladt. Det er derfor også denne typer kajakker der bliver brugt af nybegyndere og som "sommerhus kajak". 

Den fladbundede kajak ligger ikke så dybt i vandet og giver derfor ikke så meget modstand. Derfor er den let at ro og kræver ikke så meget styrke og trække igennem vandet. Den fladbundede kajak, er desuden heller ikke så følsom overfor personens vægt og kan derfor anvendes af forskellige personer med stor forskel i vægten. 

Det er relativt let at styre den fladbundede kajak, og derfor fås disse ofte uden hverken ror eller finne på det ofte ikke er nødvendigt. 

Kajakker med V-bund er ofte den foretrukkede model til teknik og leg i bølger. De V-bundede kajakker er desuden oftest de hurtigste modeller blandt havkajakker, men samtidig ikke så stabile. Kajakkens V-form gør at kajakken pressen ned i vandet og giver derfor en god sporing og fastholder dermed sin retning, selv i højde bølger, og nær kajakken ligges om på siden for at dreje eller ved andre manøvre. Den V-formede kajak er mere følsom overfor personens vægt, da dette er afgørende for hvor lang kajakken presses ned i vandet. Derfor er det vigtigt at kajakkens længde og bredde er tilpasset til der person som primært bruger kajakken. De V-bundede kajakker fås ofte med eller uden finne, alt efter design, da dette afgøre kajakkens retningsstabilitet. Som nybegynder i havkajak, kan du sagtens starte med en V-bundet havkajak, du skal blot være opmærksom på, at disse modeller ofte stiller større krav til din teknik og du kan derfor udvikle dig med kajakken.

Havkajakker med rund bund er de mest smidige blandt havkajakkerne. Deres "rør-design" giver dem mulighed for at sejle tværs igennem bølgerne, med mindst mulig påvirkning af retningen. Disse kajakker er derfor gode til lange ture og høj hastighed. Kajakker med rund bund, kræver dog en ret høj hastighed, før de opnår god stabilitet. Hvis en rundbundet havkajak ligger stille på vandet, kan den hurtigt komme i ubalance.

Komfort er afgørende for om du sidder godt.

Kajakken komfort er bestemt af hvordan cockpittet med lårstøtter og sædet er indrettet. Lårstøtterne i kajakken, er den der giver dig kontrol over kajakken og dermed forbedre din balance i kajakken. Sædet er det der bestemmer ergonomi i kajakken og giver dig forskellige niveauer af støtte i lænd og ryg. 

Desuden er kajakkens kvalitet og holdbarhed bestemt af hvilket materiale kajakken er fremstillet af. Langt de fleste havkajakker er fremstillet i 3-lags sandwich konstruktion, men med forskellige niveauer af slidstyrke og holdbarhed. Den traditionelle 3-lags konstruktion, består at 2 yderlag af Polyethylen plast, med et "skummateriale" i midten, som giver kajakken stivhed, opdrift, og reducere vægten. Der er dog forskel på styrke og kvalitet blandt de mange kajakker i 3-lags sandwich konstruktioner.

De lange kajakker er ofte lidt hurtigere på vandet pga. en længere vandlinje, hvor de korte kajakker er lettere at dreje, samt at transportere og opbevare. De smalle kajakker glider lettere igennem vandet og kræver færre krafter at ro, men er ikke så stabile og har ofte ikke så god komfort som de bredere kajakker - og sådan kunne vi blive ved. Hos KajakForAlle.dk har vi et stort og bredt udvalgt af havkajakker, så du er sikker på at du finder den model der passer til dig og det du gerne vil.

Vi har mere end 15 års erfaring med salg af kajakker og vi anbefaler altid at du kontakter en forhandler med et bredt udvalg i havkajakker, hvor du kan prøve at sidde i kajakken og få en professionel og seriøs rådgivning inden du køber. Dette kan ofte spare dig for at skulle købe kajak flere gange inden du får den gode oplevelse.

FIND DE BEDSTE TILBUD PÅ DE MEST POPULÆRE KAJAKKER HER:

Rainbow Oasis 430 havkajak: 6.495,-

2 Stk. Rainbow Oasis 430 komplette Havkajakpakker: 12.995,-

2 stk. Galaxy Delphin komplette Havkajakpakker: 14.995,-

SeaBird Scott Havkajak med finne. 8.670,-

Eller se ALLE vores tilbud her

Besøg os eller kontakt os på telefon eller mail, så guider vi dig hele vejen til dit rigtige køb af havkajak!

Hos KajakForAlle.dk lytter vi til dine ønsker og behov og finder kajakken som kan det du ønsker og er den rigtige for dig, uanset om det er til fart og teknik, eller til store bløde former med et lækkert sæde og med plads til kaffekanden - I vores verden er ingen kajakker mere rigtige end andre, men der er meget stor forskel på behov. Du kan altid kontakte os af fortælle om dine ønsker og behov og så hjælper vi dig.

Det er lidt det samme som at købe en cykel. Hvis du er til racer cykler, så køber du en ryttercykel og melder dig i en cykelklub og træner på at at blive hurtigere. Hvis du er til offroad og action, så vælger du en mountain bike, og hvis du er til hygge og ture med familien, så vælger du en ganske almindelig herre eller dame cykel. Det er nøjagtig på samme måde når du skal vælge kajak. Vi er klar til at guide dig hele vejen og din vigtigste opgave er kun at finde ud af hvad du gerne vil have ud af din kajak.

Når du køber kajak hos KajakForAlle giver vi altid et gratis kursus i havkajak og korrekt brug af pagaj. Hos KajakForAlle.dk holder vi tingene simple og konkrete - HUSK! - at ro havkajak er simpelt enkelt og ganske ufarligt, når blot man følger søfartstyrelsens anvisninger om sikker færden på vandet og har respekt for havet. 

Hos KajakForAlle.dk er vores holdning at havkajak skal være en oplevelse i naturen, med tid til afslapning og fællesskab. Derfor skal oplevelsen i din kajak være god fra dag 1. Læs vores anmeldelser i TrustPilot i linket i venstre side og se hvad vores kunder synes om at købe kajak hos KajakForAlle.dk

Det er ikke et krav at du har bestået et kursus for at ro havkajak. Trygfonden og Dansk kano og kajakforbund, har udgivet denne film som viser du de grundlæggende elementer og øvelser som er en fordel at øve sig på.

KajakForAlle.dk - Det bedste sted at starte!

Vi klar på mail og telefon og kan guide dig til valg af din kajak. Du er også velkommen til at besøge vores showroom og få en hel times personlig vejledning.