Vedligeholdelse af din kajak – Billig og nem made at vedligeholde og reparere skrammer på din kajak

Hvis du for nyligt har roet din kajak og har ramt sten eller måske klipper, har trukket din kajak igennem sand, eller måske har tabt eller skrammet din kajak ved at læsse den af og på bilen – og du nu står tilbage med en kajak der har skrammer og ikke længere er så køn som den var fra ny? Så følger her en lille guide til hvordan du let og billigt fikser din kajak derhjemme, uden at tømme bankkontoen.

 

Kend din kajak

Det første skridt for at kunne genskabe en flot kajak, er at forstå hvad problemet er. Hvilket materiale er din kajak lavet af? Hvor dybe er ridserne, eller hvor stor er skaden på kajakken?

Hvis du står med en Sit on top kajak eller en havkajak, er der stor sandsynlighed for at den er lavet af plastik – polyethylene, hvilket er et materiale som er fleksibelt og let at reparere. Det er dog vigtigt at du bruger den rigtige lim eller fugemasse hvis du skal lime eller fuge kajakken. Materialet er stærkt og modstandsdygtigt overfor de fleste typer lim og fugemasse, men det er vigtigt at vælge et produkt som både er slidstærkt og som kan tåle at blive brugt i saltvand. Desuden er der forskel på hvilke overflader de forskellige fugemasser kan hæfte på.

En godt brugt kajak har typisk en ridse eller to under bunden, som vidne om de mange eventyr og oplevelser du har haft med kajakken. Ridser og skrammer på din kajak er naturligvis ikke et kønt syn, selv om de som oftest kun er visuelle skader og ikke har betydning for kajakkens egenskaber eller sikkerhed, hvis blot din kajak er af ordentlig kvalitet. Dette skal du sikre dig allerede inden du fortager køb af kajak, ved at spørge din forhandler og se dokumentation for at din lever op til minimums kvalitets krav. Når man køber en kano eller kajak, er der ikke ret mange der tænker over om kajakken eller kanoen har en godkendt CE-godkendelse. Ofte står der CE på din kajak, men denne forkortelse er ofte ikke mere værd end China Export!!

Det vigtigste spørgsmål er nu: hvordan reparere du din kajak med mindst muligt besvær og mindste udgifter?

Gør-Det-Selv guide til hvordan du reparere skader på din kajak

Ifølge denne informative video lavet af KayakingCampingFishing, skal du kun bruge nogle få ting og et simpelt trick til at genskabe en flot finish på en plastik kajak der har fået ridser.

Udstyr/værkstøj

 • Fint sandpaper (korn 800 til 1000)

 • Varmepistol, eller en hårtørre og god kvalitet

 • Tør og ren fnugfri klud

 • Eventuelt voks

 

Instruktion :

 1. Gennemgå din kajak og find ud af omfanget af skaderne i skroget. Husk at kontrollere både inderside og yderside.

 2. Rengør kajakken for sand, salt og andet snavs der ligger på overfladen af kajakken, for at undgå at kajakkens for yderligere ridser under reparationen. Det kan være en hjælp, hvis du afmontere noget af det udstyr der sidder på din kajak, så som bærehåndtag og befæstninger.

 3. Brug det fine sandpapir til at fjerne overskydende materiale der evt. stikker over kajakkens overflade. Vær forsigtig så du ikke fjerne for meget materiale så små overflader. Ellers vil du få en uens og ujævn overflade.

 4. Brug din varmepistol eller hårtørre til at varme den skrammede overflade forsigtigt op. Varmen gør overfladen blød og smelter ridserne tilbage så de smelter sammen. Men vær forsigtig og hold ikke varmen rettet mod et sted for længe, da overfladen kan blive deform hvis den smeltes for meget. Hold hele tiden din varmekilde i bevægelse for hele tiden at fordele varmen jævnt. Et tegn på at du har overophedet overfladen, er at den bliver bulet og får en helt blank og skinnende overflade. ET TIP: En varmepistol med justerbar temperatur og forskellige mundstykker, gør det lettere at fordele en korrekt varme jævnt på din kajak.

 5. Efter du har varmet kajakkens overflade op, brug da straks efter en tør og ren fnug fri klud til at tørre overfladen over. Dette gøres uden at presse for hård på overfladen, da dette kan presse buler i kajakken.

 6. Hvis du ønsker det, kan du nu efterbehandle overfladen med voks, for at give kajakken er klar farve, samt at beskytte din kajak mod solens UV stråling. Det er vigtigt at du bruger en voks eller en der er beregnet til plastik, da disse produkter ofte er fremstillet til polering af glasfiber.

 7. Din kajak er nu klar til at du igen kan montere håndtag og det øvrige udstyr som du har afmonteret inden du startede. Hvis du kan skruet udstyr i din kajak på områder som du har varmebehandlet, skal du vente til du er helt sikker på at kajakken er nedkølet og plastikken igen er helt hård.

  Undgå skader på din kajak i fremtiden.

 •  Som ejer af en kajak ved du at skrammer og ridser i kajakken er uundgåeligt som på en hver anden brugsgenstand – det er en del af kajaksporten. Efter som du ikke helt kan undgå ridser og skrammer i kajakken, er det vigtigt at du er proaktiv og selv sørger for at minimere risikoen. Her er et bar små tips til hvordan du minimere risikoen for skader, hvilket er første step til at gøre vedligehold og reparation af kajak lettere og billigere.

 

 • Kajakker bliver ofte stødt mod forskellige ting under af og pålæsning og under transport. Dette er mod tagbøjlerne på taglæglingen på bilen, eller på kanten af din trailer, eller når du trækker din kajak frem og tilbage for at placere den korrekt. Vær hele tiden opmærksom når du læsser din kajak af og på din bil eller trailer, når du slæber den hen over stranden eller ligger til ved broer og andre steder hvor du går i land. Det er de småt ting der hjælper på den lange bane.
 • Opbevar din kajak tørt og beskyttet, så den er mindst udsat for vind, vand og sol – specielt uden for sæsonen hvor kajakken ligger længe uden at blive flyttet.

 

 • Vær forsigtig når du bruger din kajak i områder med store sten eller ved badebro hvad der kan sidde skaller eller andre skarpe ting på overfladen.

 

 • Smør alle metaldele på kajakken jævnlig med syrefri olie eller smørremiddel så du undgår rust og holder den intakt.

HUSK:

En håndværker er ikke bedre end sit værktøj og en kajakroer eller kajakfisker er ikke bedre en sit udstyr. Så når du har investeret i kajak som din fritidsinteresse, enten for dig selv eller sammen med familie og venner, så gør dig selv en tjeneste ved at holde dit udstyr i god og funktionsdygtig stand. Det gør hver eneste oplevelse meget bedre.