Kajak på tværs af havet : Det bedste kajakeventyr

Hos Galaxy Kayaks begynder alle eventyr med dig. Vores passion for natur og udeliv og vores ønske om harmoni med naturen, inspirere os i vores arbejde med kajakkerne. Man behøver bare at dyppe storetåen i de sociale medier og kajakfællesskaber, for at høre inspirerende historier om fasinerende kajakoplevelser og fantastiske ture på vandet i kajakken. Ofte er det enkelt ture der fanger opmærksomheden – en person i en SitOnTop kajak ude midt på havet, er både en fysisk og mental oplevelse. Havet kan være en ensom og dystert sted, og det er har vi dykker ned i nogle eksempler på inspirerende solo oplevelser som for fundet sted i kajakken.

Freya Hoffmeister

Freya Hoffmeister – 15.000 mil langs den sydamerikanske kyst 2011-2015

Gudskelov at jeg stadig er i live“. Den tyske roer Freya Hoffmeister skrev på hende blog, efter at have roet kajak 15.000 mil langs den sydamerikanske kyst. Tilbage i 2015 havde hun netop gennemført hendes tur, som tag 4 år, og hvor hun tilbragte 857 dage på vandet. En sand præstation i udholdende. Det er dog ikke første gang at Hoffmeister flytter grænser i kajakroning – i 2009 blev hun også indehaver af titlen, som den første kvinde som har roet Australien rund i kajak, alene.

Hoffmeister begyndte sin tur i den sydamerikanske ved Buenos Aires i Argentina i august 2011, i en alder af 50 år. Med urets retning, via Cape Horn, roede hun kontinentet rundt, forcerede på lumske farvand ved Drake Passage og fortsatte igennem Paname kanalen. I den indledende del af turen i 2011-2012, blev Hoffmeister den første kajakroet der nogenside har overvundet det aggressive og opryrte vand langs kysten ved Tierra del Fuego, som ligger på den sydlige spids af Amerika. Hoffmeister valgte bevidst at følge en længere og sværere rute langs kysten i dette område, frem for at vælge det roligere vand Streights og Magellan. Efter et katastrofalt forsøg på at gå i land ved Kap Horn, knækkede hun sin pagaj, og måtte tilbringe 5 dage i området.

Et par år senere, da hun roede i Amazona, kom der pludselig en store bølge, som greb kajakken og skyllede på land på en stor sandbanke, hvor hun måtte vente til højvandet kom, inden hun kunne fortsætte. Men tidevandet kom i form af en 4 meter høj bølge ”Jeg frygtede for mit liv” sagde Hoffmeister efterfølgende. Kajakken var nu helt fyldt med sand og hun måtte grave sig fri med en ske for at komme ud.

Et andet spændende kajakeventyr er dette:

 

Aleksander Doba(1)

Aleksander Doba – 6.000 mil på tværs af atlanten 2013-2014

Tilbringe 6 måneder på havet og trodse det formegentlig vildeste hav, det er hvad den 67 årige polske eventyrroer gennemførte, da han roede de 6.000 mil fra Portugal til Florida. Det er historiens længste kajak ekspedition på åbent hav i Atlanten. Aleksander Doba tilbragte 6 måneder på havet, tilbage i 2013 og starten af 2014. På turen kæmpede han med strænge vejrforhold, som tvang ham til at tilbringe en måned på Barmuda, for at få repareret roret på kajakken.

Doba roede omkring 75 kilometer om dagen, fortrinsvis om aftenen hvor temperaturen var lavere. Doba havde fyldt sin 23 fod lange kajak med madrationer og det mest vitale udstyr, så han kunne overleve i 4 måneder. Han red på 30 meter høje bølger, han kæmpede i 40 dage med ekstrem vind og strøm, og selv om han valgte at ro en stor bue uden om den frygtede Barmuda Trekant, lykkedes det han dog at holde en nogenlunde kurs. To måneder inde i ekspeditionen, da Doba var ude midt i Atlanterhavet, virkede hans satellit telefon pludselig ikke længere og hans personlige sporingsenhed var ude af drift. Der gik 47 dage før Doba igen var i stand til at kommunikere med omverdenen. Han fortsatte turen helt uden kommunikationsudstyr og var således overladt helt alene på det åbne hav.

Overraskende nok, og selv om det ikke lod til at give Doba problemer, havde han overhovedet ikke trænet sig op til den lange tur. Faktisk var det først i en alder af 34 år at Doba fik øjnene op for havkajakken og dens muligheder. Det eneste fysiske skavanker som Doba kæmpede på turen, var udslæt på huden, som var forårsaget af vandets høje saltindhold.

Doba har sagt at han lever efter mottoet: ”Hellere leve én dag som løve, end at leve tusind år som et lam”.

Ed%20Gillet

Ed Gillet – 2.200 mil fra Californien til Hawaii 1987

Vores sidste historien omhandler et eventyr som fandt sted for næsten 30 år siden. Roende alene, uden assistance og 100% overladt til sig selv, tog Ed Gillet en episk ekspedition, for at bevise at naturen kan overvindes. Han roede næsten 5.700 km. fra Monterey, Californien til Maui på Hawaii og han havde utvivlsomt stillet sig selv en udfordring. Efter at have roet i Stillehavet, op langs den amerikanske kyst, et par år tidligere, tog Gillet nu en ny udfordring op. Ikke nok med at han mødte de enorme bølger som dette hav kan byde på, han blev også skudt på og taget til fange under sin rejse. Han bliver heldigvis befriet efter nogle få timer og må springe ned i sin kajak og flygte på havet, for at fortsætte sin 63 dage lange rejse.

Kun få dage inde I turen, på vej mod syd fra Montery, blev Gillet mødt med den første store udfordring – Den voldsomme vind og 25 meter høje bølger der truede med at sluge ham helt. Gillet fortalte efterfølgende: “Jeg måtte bruge hver lille den at de teknikker jeg havde lært og hver eneste muskel I kroppen for at holde kajakken oppe”. Gillet har også berettet at selv med en 20 fod lang kajak, som var stoppet med proviant, frygtede ham at dø af sult undervejs, da turen kom til at tage meget længere tid end planlagt. Samtidig var Gillet dagligt plaget af smerter fra saltvandssår. En sovepille, som han havde taget for bedre at kunne hvile, havde givet en bivirkning på ham, som betød at han I flere dage blev tortureret med symptomer på depression og angst, men han holdte ud og fortsatte turen. På dag 60 var han helt udgået for føde. På dag 63 kunne Gillet skimte Haleakala bjergene I det fjerne. Han samlede de sidste kræfter han havde og gennemførte turen.

Hvilke opleverlser søger du med din kajak?